Egiptul a cumparat 60.000 de tone de grau din Romania

0
1242

Egiptul a cumparat 60.000 de tone de grau din Romania, pentru care a platit 12,4 milioane de dolari, in cadrul unei licitatii organizate joi la care jumatate din cantitatea totala achizitionata, de 240.000 de tone.

Graul romanesc a fost cumparat de la traderul Ameropa, la un pret de 206,86 dolari tona, care include transportul, dar nu si taxele asiguratorii. Livrarile urmeaza sa aiba loc in perioada 1-10 decembrie, scrie Mediafax.

Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, a cumparat 120.000 de tone de grau din Franta, potrivit datelor Autoritatii Generale pentru Aprovizionare (GASC) din aceasta tara.

Atractivitatea graului francez a crescut datorita deprecierii euro, care se afla aproape de cel mai redus nivel din ultimele trei luni in raport cu dolarul, in timp ce graul rusesc a devenit mai scump ca urmare a achizitiilor guvernamentale, potrivit unei analize a firmei de consultanta Agritel.

Doi traderi au declarat ca graul rusesc a dominat licitatiile Egiptului, de la deputul sezonului, in iulie, dar oferta ruseasca nu a fost cea mai atractiva la licitatia din 29 octombrie, incluzand si transportul. “Este o surpriza. Credeam ca vor astepta o oferta mai ieftina din Rusia, la licitatia viitoare”, a comentat Swithun Still, director la Solaris Commodities, referindu-se la achizitiile de grau din Franta ale Egiptului.

Egiptul a cumparat cate doua transporturi de 60.000 de tone de grau francez, de la traderii Groupe Soufflet si Bunge, la preturi de 211,76 dolari tona si 209,86 dolari tona. Alte 60.000 de tone de grau au provenit din Polonia, de la traderul Archer-Daniels-Midland, la pretul de 209,17 dolari tona.

Egiptul a cumparat 1,4 milioane tone de grau din Rusia la licitatiile din sezonul 2015-2016 si cate aproximativ 350.000 de tone de grau din Ucraina si Romania, potrivit datelor Bloomberg. Anterior licitatiei de joi, GASC a mai cumparat o singura cantitate de grau din Franta in acest sezon.

Sursa foto: Shutterstock