Noile proiecte imobiliare care iau locul fabricilor

0
2007

Dezvoltatorii care şi-au asigurat terenuri cu locaţii bune demarează construcţiile la noi proiecte imobiliare. Este vorba de terenurile care au aparţinut fostelor fabrici, cu acces bun şi aproape de centrele oraşelor. Nu doar Bucureştiul este pe harta investiţiilor, ci şi oraşele din provincie.

Cel mai recent anunţ vine de la Vastint, divizia de dezvoltări imobiliare a grupului Inter IKEA, care a selectat antreprenorul general şi va demara lucrările de construcţie la trei clădiri de birouri pe terenul cumpărat de la Baduc în 2011, în Bucureşti. Aici se vor construi trei clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 41.000 de mp. Vastint nu a anunţat care este valoarea investiţiei pentru acest proiect. Acesta este al doilea proiect pe care compania îl construieşte pe piaţa din România, după clădirile de birouri aflate în stadiu de execuţie pe terenul fostei fabrici Timpuri Noi.

Şi divizia de retail a grupului Inter IKEA aşteaptă obţinerea autorizaţiilor pentru demararea construcţiei la cel de-al doilea magazin din România, la Bucureşti. Suedezii au cumpărat în urmă cu un an terenul de aproape 14 ha al fostei fabrici Anticorosiv, de la fondul de investiţii american Broadhurst Investment.

Şi omul de afaceri Ovidiu Şandor se lansează cu un proiect ambiţios, de apartmamente, la Timişoara. Recent, acesta a cumpărat de la firmele lui Ovidiu Tender terenul de 5 hectare al fostei fabrici ILSA. După ce a vândut cu 75 de milioane de euro clădirile de birouri construite în Timişoara către fondul de investiţii NEPI, omul de afaceri pregăteşte terenul pentru 1.200 de apartamente.

Suedezii de la Skanska, care au vândut primele două clădiri din proiectul Green Court din Capitală, se pregătesc pentru noi turnuri de birouri. În toamna acestui an vor începe lucrările la noi clădiri de birouri pe terenul de 21.000 de mp din fosta platformă Pumac, cumpărat anul trecut.

Unde se construieşte 

De săpat fundaţii s-au apucat mai mulţi dezvoltatori. Este cazul companiilor CA Immo şi Forte Partners, care construiesc clădiri de birouri pe terenul pe care a funcţionat fabrica de pâine Spicul, din apropierea staţiei de metrou Grozăveşti. În total, 160 de milioane de euro vor fi investite în cele două proiecte.

Fondul de investiţii NEPI a demarat luna trecută construcţia unui centru comercial la Piatra-Neamţ, o investiţie de 28 de milioane de euro. Mallul se construieşte pe terenul Sil Foresta, cumpărat în vara anului trecut. Centrul comercial urmează să fie finalizat anul acesta.

Immochan România a demarat lucrările de construcţie la primele blocuri cu apartamente de pe terenul fostei fabrici Tractorul, acolo unde în primăvara anului trecut a inaugurat mallul Coresi. Primele trei blocuri vor avea 155 de apartamente, iar în total, planurile prevăd construcţia a 3.000 de apartamente şi o investiţie de 100 de milioane de euro.

Cine mai pregăteşte terenurile 

În primăvara acestui an, SIF Moldova, care deţine Ţesătoriile Reunite, a aprobat o majorare de capital de 4,95 milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor pentru întocmirea studiului de fezabilitate, inclusiv întocmirea proiectului tehnic pentru proiectul rezidenţial Baba Novac Residence din Bucureşti. Ţesătoriile Reunite şi-a suspendat activitate de producţie în 2013, iar la începutul acestui an s-a delistat de la Bursa de Valori Bucureşti.

Simerom, producătorul de maşini şi unelte, lucrează la obţinerea avizelor pentru construcţia primelor 100 de apartamente pe terenul din Sibiu, scrie Turnul Sfatului. Compania nu a obţinut încă avizele necesare, dar oficialii companiei spun că vor demara lucrările de îndată ce le vor avea.

Anul trecut, familia Mudura, care a adus oul Kinder în România, a anunţat investiţii de 60 de milioane de euro într-un nou mall la Oradea. Proiectul se va construi tot pe ternul unei foste fabrici: Înfrăţirea, acolo unde înainte de criză cei de la Oasis Development anunţau o investiţie de 50 de milioane de euro.

Planuri mari are şi dezvoltatorul AFI Europe România pentru două terenuri care în trecut au aparţinut unor fabrici. Este vorba de terenul Hidromecanica din Braşov, cumpărat de la retailerul Cora, care a dat 13 milioane de euro pe teren şi avea în plan să ridice un centru comercial, însă după eşecul de la Constanţa, retailerul a renunţat la ideea de a face concurenţă dezvoltatorilor.

“AFI Europe România plănuiește în prezent dezvoltarea unui centru comercial cu o suprafață închiriabilă de 45.000 de metri pătrați și un proiect de birouri de 20.000 de mp în centrul orașului Brașov”, a anunţat compania.

Tot pe lista pregătirilor se află şi terenul fostei fabrici Inox din Bucureşti, acolo unde compania vrea să construiască două clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 50.000 de mp.

Pe termen mediu-lung, şi austriecii de la Immofinanz au planuri pentru terenul fostei fabrici Ventilatorul din Bucureşti. Compania are în plan pentru acest teren un proiect cu funcţiuni mixte. În urmă cu două luni, chiriaşii care ocupa spaţii de pe acest teren au fost înştiinţaţi că au expirat contractele de închiriere.