O companie japoneza isi muta productia din Slovacia in Romania

0
2198

Furnizorul japonez de componente pentru industria auto Sumitomo Electric Wiring System (SEWS) a incetat productia la uzina de la Topolcany, Slovacia, la finele lunii iulie, pentru a se muta in Romania.

Decizia este motivata de costurile mai mici, a anuntat directorul SEWS Slovakia, Mike Lawson. Pana la finele lunii iulie, cea mai mare parte a celor 461 de angajati si-au pierdut locurile de munca, informeaza publicatia The Slovack Spectator.

 

In pofida deciziei de a muta productia in Romania, compania a hotarat sa cumpere terenul de sub uzina sa de la Topolcany.

“Este prevazut in contractul din 1997, care a aprobat inchirierea terenului public si vanzarea sa ulterioara daca compania cere acest lucru, iar acest lucru s-a si intamplat”, a declarat primarul din Topolcany, Peter Bala, pentru cotidianul Hospodarske Noviny.

Criza, bat-o vina

In urma cu cativa ani, firma japoneza era unul dintre cei mai mari angajatori din Topolcany.

In luna mai 2002 avea 1.129 de angajati si intentiona sa angajeze alti 600 pentru productia de cabluri destinate producatorului auto Nissan. Cu toate acestea, odata cu criza din 2009, au avut loc doua valuri de concedieri si mai mult de 700 de angajati au fost pusi pe liber.

In Romania, Sumitomo Electric Wiring System (SEWS) si-a inceput investitiile in anul 2000, odata cu constructia fabricii de cablaje de la Deva, Hunedoara. Ulterior, compania a construit o alta fabrica la Orastie si mai apoi la Alba-Iulia.