O tara a descoperit cea mai ieftina metoda de a produce energie eoliana

0
1222

Scotia s-ar putea transforma in uzina de energie eoliana verde a Regatului Unit. Guvernul scotian a aprobat saptamana trecuta construirea primului parc eolian plutitor din Marea Britaniei in largul coastelor din nord-vestul tarii.

Proiectul pilot de 30 MW urmeaza sa fie realizat de Statoil, compania de stat in domeniul energiei din Norvegia, energia produsa fiind suficienta pentru a alimenta 20.000 de locuinte, anunta portalul Quartz.

Costuri reduse

“Parcurile eoliene plutitoare reprezinta o noua, importanta si extrem de competitiva resursa de energie regenerabila.

Obiectivul nostru este sa demonstram utilitatea comerciala a acestui proiect si sa crestem potentialul aplicarii acestei solutii la scara globala”, a explicat Irene Rummelhoff, vicepresedinte pentru noi solutii energetice in cadrul Statoil.

In cadrul proiectului pilot, constructorii norvegieni vor amplasa 6 turbine eoliene flotabile de cate 5 MW la 30 de kilometri departare de plajele din Peterhead, comitatul Aberdeen.

Pentru ca nu sunt fixate pe fundul marii, costurile pentru realizarea turbinelor scad considerabil, fapt ce inseamna producerea de energie la un pret avantajos.

Statoil si guvernul scotian se asteapta ca pretul energiei produse in proiectul pilot Hywind Scotland sa fie de 100 lire/MWh, cu 12 lire mai ieftin decat media inregistrata la nivel global in cadrul altor proiecte eoliene maritime, relateaza consultantii de la Carbon Trust.

Expertii companiei au estimat ca dezvoltarea unor parcuri eoliene flotabile de dimensiuni mai mari ar putea reduce costul energiei electrice pana la 85 de lire/MWh.

Adancimea medie a zonei in care vor fi amplasate turbinele eoliene plutitoare este de 100 metri, dar expertii cred ca solutia poate fi aplicata si in zone cu adancimi mult mai mari, din moment ce se elimina nevoia fixarii turbinelor de fundul marii.

Campioni la productia de energie verde

Scotia este o regiune lovita des de vanturile puternice din Marea Nordului, fapt ce o transforma intr-o locatie ideala pentru amplasarea parcurilor eoliene.

De altfel, in cursul anului trecut, aceasta tara din Regatul Unit a reusit sa produca 11.740 gigawatti/h din energie eoliana, reprezentand aproximativ o treime din consumul total de energie al tarii.

Tot anul trecut, totalul energiei produse din surse regenerabile in Scotia a fost de 50% din consumul energetic, apropiindu-se de recordurile stabilite de Germania, cu 78% din consum asigurat de energia verde produsa intr-o zi perfecta, sau cu Danemarca, care a atins si zile cu 140% energie produsa din surse regenerabile.