România şi Turkmenistan au convenit asupra posibilităţii înfiinţării unor companii mixte

0
1329

România şi Turkmenistan au convenit asupra posibilităţii înfiinţării unor companii mixte româno- turkmene care să se ocupe de fabricarea şi întreţinerea echipamentelor necesare în industria energetică din Turkmenistan, a afirmat secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei, Bogdan Badea, la cea de-a cincea reuniune a Grupului de Lucru româno-turkmen pentru cooperare în sectorul energetic.

‘Există un potenţial deosebit de creştere şi consolidare a relaţiilor dintre România şi Turkmenistan, în zona de energie. Intensificarea acestor relaţii sunt obiective primordiale pentru perioada imediat următoare. Foarte important de precizat este că cele două părţi au convenit asupra posibilităţii înfiinţării unor companii mixte româno- turkmene care să se ocupe de fabricarea şi întreţinerea echipamentelor necesare în industria energetică din Turkmenistan şi respectiv a unor companii mixte specializate în servicii energetice’, a spus Badea.

În perioada 29-30 octombrie, la Ashgabad, Turkmenistan, s-a desfăşurat cea de-a cincea reuniune a Grupului de Lucru româno-turkmen pentru cooperare în sectorul energetic. Reuniunea de lucru a fost prezidată, din partea României, de către Bogdan Badea, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, iar din partea turkmenă de către Tachdurdy Begjanov, preşedinte al concernului de stat ‘Turkmennebit’.

Din delegaţia României au mai făcut parte şi reprezentanţi ai companiilor Electrica SA, Smart SA, Romgaz SA, Conpet SA, Ekkou sau Electrica Serv SA. În ceea ce priveşte delegaţia Turkmenistanului, alături de Tachdurdy Begjanov, preşedinte al concernului de stat ‘Turkmennebit’, au mai fost prezenţi şi delegaţi ai Ministerului Energiei şi ai Ministerului Petrolului din Turkmenistan, ai concernelor de stat ‘Turkmennebit’ şi ‘Turkmengaz’, ai Agenţiei de Stat pentru gestionarea şi utilizarea de hidrocarburi de pe lângă preşedintele Turkmenistanului, ai Serviciului de Stat pentru Transport Maritim şi Fluvial din Turkemenistan şi respectiv delegaţi ai complexului de rafinării din localitatea Turkmenbaşi.

‘În cadrul reuniunii de lucru de la Ashgabad mi-am exprimat satisfacţia pentru relaţiile bilaterale extrem de strânse dintre România şi Turkmenistan în zona de energie şi de asemenea faptul că am încredere că aceste legături se vor extinde şi se vor transforma în proiecte concrete şi într-un parteneriat profitabil pentru ambele părţi. Le-am subliniat oficialilor turkmeni prezenţi la această întâlnire că România are o reală expertiză în sectorul energetic, iar poziţionarea noastră geografică poate asigura participarea la proiecte energetice majore şi pe termen lung. Implicarea Turkmenistanului în proiecte energetice în România le-ar putea asigura şi accesul pe piaţa europeană şi, de ce nu, chiar ar putea contribui la proiectul Uniunea Energetică a Europei’, a declarat Bogdan Badea.

În cadrul acestei reuniuni a Grupului de Lucru, partea română a propus părţii turkmene spre analiză posibilităţi de cooperare în următoarele domenii de lucru: proiectare, construcţii şi montaj în sectorul energetic, furnizarea de echipamente pentru industria de petrol, gaze şi rafinare, cât şi pentru sectorul energetic, participarea la execuţia de lucrări şi prestări servicii de explorare şi dezvoltare a resurselor de petrol şi gaze naturale din Turkmenistan, participarea la lucrări de modernizare, reparaţii sau reconstrucţii a unor obiective energetice din Turkmenistan sau analiza posibilităţii de achiziţionare de gaze naturale din această ţară.