Bilanţ Start-Up Nation: peste 19.000 de planuri de afaceri, depuse. Următoarea sesiune, în 2018

0
1077

Peste 19.000 de planuri de afaceri au fost înregistrate în programul Start-Up Nation, din care 70% au fost depuse în ultimele cinci zile, o nouă sesiune urmând să fie programată în 2018, a declarat, luni, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, într-o conferinţă de presă. Din cele 19.296 de planuri de afaceri depuse în Start-Up Nation,

3.983 au obţinut 100 de puncte,

4.566 un punctaj de 95 de puncte,

iar 104 proiecte – 90 de puncte.

‘Încep prin a mulţumi celor care au lucrat la deblocarea sistemului ANAF. Astfel, am avut şi 7.000 de aplicaţii simultan, iar sistemul nu făcea faţă. Din evoluţia ultimelor zile, după deblocarea sistemului, am înregistrat 19.296 de planuri de afaceri. Dintre acestea, 70% au fost transmise în ultimele cinci zile, iar 34% în ultima zi de aplicaţie (vineri, 14 iulie 2017 – n. r.)’, a spus Laufer.

Potrivit ministrului, 270 de planuri de afaceri au fost înregistrate greşit.

De asemenea, din totalul proiectelor depuse, 2.926 provin din Bucureşti, iar 2.289 din Cluj.

‘Sunt convins că vom avea o absorbţie de sută la sută atât a fondurilor europene, cât şi a fondurilor alocate din bugetul de stat. Cei care obţin acordul de finanţare semnat nu trebuie să vină cu bani de acasă sau să depună garanţii. De aceea, există Fondul de garantare pentru aceste proiecte. Zilele acestea se negociază cu băncile în aşa fel încât costurile finanţării să fie mici. Beneficiarii nu vor achita rate pentru banii luaţi prin creditul-punte’, a explicat Ilan Laufer.

Conform datelor prezentate luni, din cele 19.296 de planuri de afaceri depuse în Start-Up Nation, 3.983 au obţinut 100 de puncte, 4.566 un punctaj de 95 de puncte, iar 104 proiecte – 90 de puncte.

Ministrul a precizat că în cel mult două săptămâni se doreşte începerea semnării acordurilor de finanţare pentru planurile aprobate.

Totodată, din bugetul alocat acestei etape din Start-Up Nation ar putea fi finanţate 8.653 de planuri de afaceri, echivalentul creării a 20.956 de noi locuri de muncă. Următoarea etapă a programului se va derula în 2018, a adăugat Ilan Laufer.

Potrivit unei postări pe propria pagină de Facebook, ministrul pentru Mediul de Afaceri precizează că în ultimele 5 minute până la închiderea programului s-au înscris 216 aplicanţi, adică aproape un aplicant pe secundă.

‘În ultima oră, de la 19:00 la 20:00, au fost depuse 1.403 planuri de afaceri, respectiv 23 de planuri de afaceri, în medie, pe minut. Iar sistemul informatic a funcţionat impecabil! Cel mai important lucru este că mai mult de jumătate dintre aplicanţi – aproximativ 60% – sunt tineri, până la vârsta de 35 de ani, cărora Start-Up Nation le poate transforma visele în realitate. Eu, personal, voi face tot ce-mi stă în puteri ca acest lucru să se întâmple, bugetul alocat să fie utilizat 100% şi să reprezinte embrionul din care se naşte şi se dezvoltă o nouă generaţie de antreprenori’, a scris Laufer pe Facebook.

Potrivit acestuia, următoarea etapă este cea a verificării proiectelor.

‘Le mulţumesc tuturor! În primul rând românilor care şi-au luat inima-n dinţi şi au înfiinţat o companie, au crezut în program şi s-au înscris. Apreciez în cel mai înalt grad efortul depus de întreaga echipă a Ministerului Mediului de Afaceri, al specialiştilor implicaţi în implementare şi al celor care au reuşit performanţa deosebită de asigura buna funcţionare a sistemului informatic. Dar mai presus de toate mă simt onorat şi mândru că am ocazia să fiu parte a unei echipe politice şi guvernamentale care dezvoltă ţara. Începe etapa verificării proiectelor. Vom reuşi! Sunt sigur…’, a adăugat acesta.

Programul Start-Up Nation are un buget de 1,7 miliarde de lei în acest an, iar suma maximă pe care o poate primi o firmă este de 200.000 de lei.