Cum arata locuinta ideala a unui roman si cum se prezinta de fapt

0
879

În caz că nu știați dragi concetățeni vă doriți o locuință cu trei camere de 75 mp sau pe acolo. Acesta e rezultatul unei analize a consultantului imobiliar RE/MAX. Și suntem modești, pentru că media în Europa e de cinci camere și 131 mp.

Analiza RE/MAX Europa indică o diferenţă foarte mare între ceea ce reprezintă o locuinţă ideală pentru fiecare din cele 16 ţări analizate. Astfel, portughezii cred că ar avea nevoie de un spaţiu de 211 metri pătraţi, în timp ce turcii consideră că 164 de metri pătraţi le-ar fi suficienţi.

În acelaşi timp, britanicii sunt mai puţin pretenţioşi şi s-ar simţi confortabil chiar şi într-o locuinţă de 80 de metri pătraţi.

„Chiar dacă România nu a fost inclusă în analiza RE/MAX Europa, statisticile noastre interne arată că un român consideră suficientă o locuinţă cu trei camere, de circa 75 metri pătraţi”, declară Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România.

Interesant e că piața rezidențială din România e atât de sugestivă pentru RE/MAX încât studiul a ignorat-o. De ce? Pentru că oferta e redusă, iar produsele slabe din punct de vedere calitativ.

Dincolo de suprafaţa locuinţei, studiul RE/MAX Europa a identificat alte cinci facilităţi pe care o locuinţă trebuie să le aibă. Astfel, pentru 59% dintre europeni este foarte important ca în locuinţă să existe o cameră de relaxare, unde nimeni să nu îi deranjeze.

În acelaşi timp, 58% din cei chestionaţi sunt de părere că existenţa unui loc de parcare este foarte important, iar pentru 52% proximitatea unui parc sau a unei zone verzi este necesară. 50% dintre europeni îşi doresc o locuinţă cu balcon, iar 44% sunt atenţi, atunci când aleg o locuinţă, la distanţa acesteia faţă de staţiile mijloacelor de transport în comun.

„În România, analiza noastră a arătat că, de asemenea, românii îşi doresc toate aceste facilităţi şi ţin cont de ele atuncă când aleg o locuinţă. Ceea ce face diferenţa este că românii nu pun aşa mare accent ca restul europenilor pe existenţa unui spaţiu de relaxare, unde să se poată retrage, în propria casă”, susține Răzvan Cuc.

Avem, deci, ca dorințe ale unui client român de locuință, trei camere, 75 mp și facilitățile de mai sus. Am aruncat un ochi pe rezultatele recensământului din 2011, ca să vedem cum stăm de fapt și am descoperit că mai avem mult de lucru în ceea ce privește suprafața și confortul caselor.

Locuinţe cu suprafeţe medii dintre cele mai mari există în judeţele Ilfov, Timiş, Satu Mare şi Constanţa (între 65,7 şi 52 mp/locuinţă). Cele mai mici suprafeţe medii au fost înregistrate în judeţele Brăila (39,4 mp/locuinţă), Călăraşi şi Vaslui (39,7 mp/locuinţă), Teleorman (40,7 mp/locuinţă) şi Mehedinţi (41 mp/locuinţă).

Iar chestia cu suprafața e o glumă, pentru că 41,2% dintre cele 8,5 milioane de locuințe din România nu au baie, iar 42,5% nu au apă curentă. Ei, uite un motiv pentru care piața rezidențială are nevoie de înnoire, de investiții, dar și pentru faptul că e ignorată de cercetări.

Locuința și proprietatea

Analiza realizată de RE/MAX Europa mai arată că, în acest moment, circa 61% dintre europeni deţin propria locuinţă. Dintre aceştia, 25% sunt proprietarii unui apartament, iar 36% au optat pentru o casă.

Raportat la fiecare ţară luată în calcul, britanicii şi olandezii sunt cei care conduc în topul europenilor ce deţin o locuinţă. În aceste ţări, 50% dintre locuitori au propria lor casă. În Turcia şi Spania însă, majoritatea celor care deţin o locuinţă au optat pentru un apartament. La polul opus se află Austria, Germania şi Elveţia, unde majoritatea locuitorilor preferă să închirieze o locuinţă.

locuința ideală

În ceea ce priveşte ceea ce işi doresc, 75% dintre europeni ar prefera să locuiască în propria casă, în timp ce 16% ar alege să locuiască în propriul apartament. De asemenea, există şi un procent de 8% dintre europeni care şi-ar dori să locuiască într-o locuinţă închiriată.

În România, cel mai probabil majoritatea persoanelor îşi doresc să deţină propria locuinţă, cu tate că numărul celor care aleg o chirie, în mediul urban, este foarte ridicat. Însă, ca urmare a crizei din anii trecuţi, românii au devenit mai cumpătaţi şi, în ultimii ani, au luat mai greu decizia unei achiziţii”, crede Răzvan Cuc.

Portretul proprietarului de locuinţă

Proprietarul de locuinţă în Europa este bărbat (51%), cu vârsta între 40 şi 49 de ani, ce activează în zona urbană (35%). În ceea ce priveşte profilul celor care aleg închirierea unei locuinţe, 51% sunt femei.

Raportat la vârstă, cei care închiriază au între 20 şi 29 de ani şi, de cele mai multe ori, locuiesc în oraşe (45%).

Potrivit analizei realizate de RE/MAX Europa, unul din şase europeni deţine şi o a doua locuinţă. Dintre aceştia, 33,7% o folosesc pentru vacanţe, iar 23,9% pentru weekenduri. Ţara cu cele mai multe persoane care au o a doua locuinţă este Grecia. Aici, aproape o treime din populaţie deţine o casă unde îşi petrece vacanţa.

Polonia e pe locul al doilea, cu un procent de 25,1%, şi de Turcia, cu 24,8%. Prin comparaţie, doar 5,4% dintre nemţi au o a doua locuinţă.