Patru vesti bune pentru Romania in ce priveste exporturile

0
1139

Gradul de integrare comerciala al Romaniei cu Uniunea Europeana este mare, ajungand la 75% din total exporturi si peste 75% din importuri, iar exporturile vizeaza in proportie de 39% tehnologii medii spre inalte, acestea fiind doua dintre cele patru vesti bune anuntate de economistul sef al BNR.

“Acum, sigur, multi au urmatoarea idee: spun «dom’ne, Uniunea Europeana este in criza, de ce nu exportam noi mai mult spre tarile lumii a treia, spre tarile arabe, China, Orientul Indepartat?» Parerea mea personala este ca mai bine exportam mai putin catre Uniunea Europeana, dar produse de calitate, decat sa exporti mult si de calitate indoielnica”, a punctat Valentin Lazea, economist sef al bancii centrale, la o conferinta organizata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, conform Mediafax.

El a aratat ca o tara care exporta “o duce” mai bine decat una care doar consuma, pentru ca statele europene care au excedent extern au trecut prin criza mult mai usor decat statele care au deficit. In plus, o concurenta externa creeaza emulatie, stimuleaza inovarea si-i determina pe producatorii autohtoni sa se autoperfectioneze continuu, iar pentru un stat care rezista tentatiei consumeriste este mai putin probabil sa cada in capcana venitului mijlociu.

Totodata, se considera ca economia romaneasca este dominata de capital strain, insa datele BNR aferente anului 2014 arata ca predominant in economie este capitalul romanesc, cu o pondere de 54,57% la cifra de afaceri, cu 54,16% in ceea ce priveste capitalurile proprii, cu 54,46% la active totale si peste 70% la capitolul salariati, ceea ce reprezinta o alta veste buna, potrivit lui Lazea.

“Nu putem spune ca economia romaneasca este dominata de capital strain, inca parghii importante exista in mainile capitalului romanesc”, a subliniat economistul sef al bancii centrale.

De asemenea, investitiile straine directe au intrat in ramuri exportabile, in proportie de 55%, cu o tendinta de crestere a ponderii in ultimii ani.

“A treia tendinta buna este ca, in structura exportatorilor, predomina grupa cu tehnologie medie spre inalta, avand o pondere de circa 39% din total exporturi si in crestere. Cu toate acestea, ramuri care ar trebui sa asigure ele singure un excedent comercial major, precum agricultura sau turismul, sunt in continuare pe deficit, din cauza unor politici necorespunzatoare”, a adaugat Lazea.

Sursa foto: symbiot / Shutterstock