Studenţii români vor să treacă la producţia în serie a casei fără facturi la întreţinere

0
1234

O echipă de 70 de studenţi au proiectat casa solară EFdeN. Cu acest proiect au obţinut locul 19 la ediţia de anul trecut a competiţiei Solar Decathlon. Acum, vor să treacă şi la producţia în serie.

O casa solară EFdeN a fost finalizată recent chiar în curtea Facultăţii de Construcţii din Bucureşti. Dar, costul de producţie ajunge la 300.000 de euro. Doritorii pot avea o astfel de casă în termen de 12 zile. Studenţii însă vor să facă din această casă una accesibilă şi să fie construite cât mai multe astfel de modele de case.

Asociaţia EFdeN poartă discuţii cu diverşi dezvoltatori imobiliari care ar putea prelua acest concept inedit de casă independentă energetic, cu zero facturi la întreţinere. Iar valoarea unei astfel de locuinţe va fi mai mică. EFdeN este o locuinţă solară, 100% electrică, fără facturi lunare, deoarece energia necesară se obţine prin intermediul panourilor fotovoltaice.

“Nu ştiu în cât timp vom ajunge la prototipul industrializat pentru publicul larg, dar credem că este un proiect fezabil şi că în trei-cinci ani se vor putea construi astfel de case. Vrem să aducem casa la un preţ de 130.000 de euro pentru 180 de mp. Este foarte important pentru noi să păstrăm tote condiţiile de confort, siguranţă şi eficienţă energetică”, spune Mihai Toader-Pasti, managerul de proiect EFdeN.

Până atunci, echipa care a pus la punct casa EFdeN a fost căutată pentru realizarea unor spaţii industriale sustenabile, dar şi pentru a oferi consultanţă pentru construcţia unui spital.

EFdeN reprezintă un program de locuinţe solare inteligente, adaptabile la siturile dificile din mediul urban, modulare, eficiente energetic şi cu un preţ accesibil. Proiectul denumit EFdeN – unde N este natura – aparţine asociaţiei Solar Decatlon Bucureşti, care participă, în lunile iunie-iulie, la ediţia din 2014 a competiţiei mondiale cu cel mai mare renume la nivel mondial pe domeniul construcţiei de case solare pasive.