Un fond elveţian de investiţii intră în România şi preia proprietăţile logistice ale Valad Europe

0
1098

Un fond elveţian de investiţii, care administreză active de 42 de miliarde de euro, doreşte să preia controlul mai multor proprietăţi industriale din regiune deţinute de Valad Europe, inclusiv din România.

Segmentul spaţiilor logistice şi industriale este cu siguranţă vedeta acestui an pe piaţa imobiliară din România. Randamentele investiţionale ridicate fac din proprietăţile logistice active importante pentru investitori.

După cea mai recentă tranzacţie de pe piaţa spaţiilor logistice şi industriale din România -preluarea proprietăţilor Immofinanz de către fondul de investiţii american Blackstone, un alt fond îşi face loc pe această piaţă.

Este vorba de elveţienii de la Partners Group, care aveau în administrare active de 42,1 miliarde de euro la sfârşitul lui iunie 2015. Autoritatea poloneză în domeniul concurenţei a fost notificată la sfârşitul lunii octombrie de intenţia de preluare a fondului Central European Industrial Fund (CEIF) de către mai multe firme ce aparţin Partners Group, scrie presa poloneză.

Central European Industrial Fund (CEIF) este un fond închis de investiţii, administrat de un parteneriat realizat între Valad Europe şi Aviva Investors. CEIF deţine trei proiecte industriale în România.

Partners Group Access 427, Partners Group Real Estate Secondary 2009 şi Partners Group Real Estate Secondary 2013, toate companii ce fac parte din grupul Partners Group doresc să cumpere fondul care deţine proprietăţi industriale în Polonia, Republica Cehă, România şi Ungaria.

“După finalizarea tranzacţiei, părţile interesate vor prelua controlul complet asupra CEIF, cu implicarea unui acţionar minoritar”, se arată într-un anunţ al Consiliului Concurenţei din Polonia. Valoarea tranzacţie nu a fost făcută publică.

Ce cumpără elveţienii

Pe piaţa locală, Valad Europe deţine trei proprietăţi cu o suprafaţă închiriabilă de 116.000 mo în parcurile A1 Business Park, A1 Business Park Gamma şi Domneşti Business Park, şi se plasează pe locul patru în topul celor mai mari proprietari de spaţii logistice şi industriale din România.

În decembrie 2012, Aviva Investors şi Valad Europe au obţinut o extindere cu trei ani a împumutului de 169 de milioane de euro luat de la pbb Deutsche Pfandbriefbank.

Valad Europe administrează peste 5,3 miliarde de euro de active imobiliare, în 24 fonduri şi mandate, care cuprinde peste 400 de active şi 3.700 de chiriaşi.

Proprietarul anterior al Valad Europe este fondul de investiţii austrlian Cromwll Property Group, care a preluat compania anul acesta de la americanii de la Blackstone, cel mai mare fond de private equiy din imobiliare, cu active de peste 93 de miliarde de dolari.