Peste 5.000 de turişti străini au ales Băile Tușnad. Topul staţiunilor balneo unde s-au dus străinii

0
1203

Cel mai mic oraş din România, Băile Tuşnad, cu puţin peste 1.600 de locuitori, a atras anul trecut 5.309 turişti străini, dublu faţă de anul precedent. Per total, anul trecut, numărul străinilor care au ales staţiunile balneare din România a crescut cu 10% faţă de 2015.

Peste 851.040 de turişti, români şi străini, şi-au petrecut anul trecut vacanţele în staţiunile balneoclimaterice, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS) furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET. Dintre aceştia, peste 46.000 au fost turişti străini. Cei mai mulţi au ales să meargă la Sovata, judeţul Mureş, însă sunt şi staţiuni unde numărul străinilor a crescut spectaculos de la an la an.

În Băile Tuşnad, judeţul Harghita, cel mai mic oraş din România, anul trecut au fost în total 37.610 turişti, dintre care 5.309 străini, dublu faţă de numărul înregistrat în 2015.

creştere spectaculoasă a străinilor s-a înregistrat şi la Băile Olăneşti, acolo unde de la 149 de turişti străini în 2015, s-a ajuns la 1227 turişti anul trecut.

Chiar dacă sunt staţiuni balenare care stau în paragină şi care nu au mai văzut turişti de ani de zile, Nicu Rădulescu, preşedintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), care a fost până la sfârşitul anului trecut preşedintele consiliului de administraţie al Tuşnad SA, spune că această creştere a turiştilor străini se datorează şi faptului că în ultimii ani s-au făcut investiţii în capacitatea de cazare.

“Investiţiile într-un hotel sunt costisitoare, nu e ca la pensiune. Dacă nu investeşti două, trei milioane de euro, nu se cunoaşte, asta ca să aduci un hotel de două stele la patru stele. În plus, e greu să-ţi recuperezi investiţia, ai nevoie de 12, chiar şi 14 ani. Turismul social e în continuare foarte bine dezvoltat, iar marjele de profit sunt foarte mici”, ne-a declarat Nicu Rădulescu.

În staţiunile balneare din România sunt doar două hoteluri de cinci stele, 13 hoteluri de patru stele, 54 de trei stele şi 55 de două stele. Turism Felix a investit circa 30 de milioane de euro în hotelul Lotus de la Băile Felix, pe care l-a adus la cinci stele, şi care a atras interesul turiştilor. Spre exemplu, hotelul nu mai avea camere disponibile cu luni bune înainte de Revelion.

În cea mai mare parte, turismul balnear din România este sprijinit de stat, prin biletele de tratament acordate vârstinicilor. Dar, specialiştii din domeniu spun că voucherele de vacanţă care vor fi acordate bugetarilor din acest an, vor schimba situaţia.

“Vocuherele de vacanţă vor schimba foarte mult structura aceasta legată de turismul social, în favoarea turismului prin vouchere, prin agenţii de turism”, mai spune Rădulescu.

De 30 de ori mai mulţi turişti străini în staţiunea cu cea mai mare salină din Europa

În 2014, nouă turişti străini se cazau în staţiunea Slănic,  judeţul Prahova, iar în 2015 numărul a crescut la 40. Anul trecut însă, Slănic a înregistrat o creştere spectaculoasă la 1.224 de turişti străini, arată INS.

Primarul oraşului spune că cel mai mult vin autocare cu turişti din Israel.

“Probabil că fac trasee turistice, şi au inclus şi Slănic şi mina. Vin cu autocarele, două, trei pe săptămână, ceea ce din start inseamnă 150 de persoane. Mai vin şi turişti din diferite ţări”, spune pentru ECONOMICA.NET Remus Moraru, primarul oraşului Slănic. Tot aici au loc şi campionale mondiale de aeromodelism, care atrag anual şi turişti străini.

Primarul spune că numărul turiştilor ar creşte şi mai mult dacă salina din oraş ar fi modernizată, la fel ca cea din Turda. Despre aerul din salina de aici s-a spus că ar fi cel mai pur de pe planetă. Salina se află în administrarea Societăţii de Administrare a Sării, iar Consiliul Judeţean Prahova vrea să preia mina pentru a putea investi în dezvoltarea ei.

“Noi putem investi şi să scoatem mult mai mulţi bani decât o fac ei acum. Pentru ei activitatea de bază este exploatarea. Nu fructifică ceea ce au la mina turistică”, spunea Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova la începutul acestui an.

Nu doar la Slănic a crescut numărul turiştilor străini, ci şi la Băile Olăneşti, acolo unde anul trecut au mers 1.227 de străini, faţă de 149 în 2015, mai arată datele INS.

Iată mai jos topul staţiunilor balneoclimaterice unde s-au dus cei mai mulţi turişti străini

Evoluţia numărului de turişti străini în staţiunile balneo