În nordul Moldovei s-au construit cele mai multe locuinte din România (cu excepția regiunii București-Ilfov, cu economia peste medie) în primul semestru al anului, 2.600 dintre cele peste 19.000 de unități finalizate la nivel național. Un pic paradoxal, dat fiind faptul că nord-estul țării e zona cea mai săracă a României, cu un PIB repreentând doar 29% din media UE.
Evident, situația e efect al numărului mare de locuitori ai zonei care au părăsit țara și trimit bani din străinătate pentru construcția de locuințe, dar tendința a început să fie stopată. Deși rămâne cel mai mare „dezvoltator” zona de Nord-Est e în scădere, în primul semestru din 2014, cifra înregistrată fiind de 2.850, iar evoluția e inversă față de celelalte regiuni, unde numărul de locuințe finalizate a crescut în 2015, față de 2014.
În București-Ilfov au fost finalizate circa un sfert din totalul unităților locative noi apărute în România, și anume 4.777, cu peste 1.000 mai multe decât în prima jumătate a anului trecut, aici fiind prezenți, de altfel, și majoritatea marilor dezvoltatori imobiliare care și-au reluat investițiile.
Interesant e și faptul că statul pare să-și schimbe atitudinea față de investițiile în case, așa că numărul de locuințe cu finanțare publică puse pe piață (nu pe cea liberă) a crescut de aproape 4 ori, dar cifra rămâne oricum foarte redusă, de la 139 în primul semestru din 2014, la 569 în același interval al acestui an.
O altă tendință e apropierea de oraș, numărul de locuințe finalizate în mediul urban fiind din ce în ce mai mare în comparație cu cele apărute în mediul rural. Astfel, dacă în S1 2014 erau terminau 9.006 unități la oraș și 8.576 în sate, anul acesta distanța a crescut la 10.664 versus 8.870.
Deși în creștere cifrele sunt în continuare prea mici față de nevoia de modernizare a fondului locativ, care adună circa 8,7 milioane de locuințe, dintre care foarte multe corespund foarte puțin descrierii, cu excepția faptul că asigură un acoperiș. În rest, mai mult de o treime nu au apă curentă, aproape 40% nu au băi, cam tot același procent nu beneficiază de servicii de canalizare, iar vreo 16% nu au nici măcar bucătărie.
E, prin urmare, nevoie de investiții masive pentru modernizarea fondului locativ, iar statistica prezentului nu oferă prea multe șanse pe termen mediu, ci poate pe termen foarte lung, timp în care și locuințe acum noi, vor fi depășite de vremuri.