Piața de achiziții și fuziuni a depășit criza. Cele mai mari tranzacţii ale anului 2015

0
1281
achizitii si fuziuni

2015 a fost un an excelent pentru achizitii si fuziuni, ceea ce denotă revenirea optimismului în rândul investitorilor. Companii din întreaga lume caută să-și extindă activitatea și să se diversifice într-un moment în care economia dă semne de revenire.

La nivel global, suma tranzacțiilor a crescut cu 37% față de 2014. Valoarea fuziunilor și achizițiilor a fost de 4.680 de miliarde de dolari, depășind valoarea înregistrată în 2007, înainte de declanșarea crizei financiare, când s-a raportat un volum-record de 4.610 miliarde de dolari.

Giganţii din industria farmaceutică, Pfizer şi Allergan, şi-au anunţat în noiembrie fuziunea, într-o tranzacţie de 160 miliarde de dolari în urma căreia va rezulta cea mai mare companie farmceutică din lume.

Shell a anunțat cumpărarea furnizorului de energie Marea Britanie vizând creșterea capacităților sale de înmagazinare a gazelor lichefiate și dezvoltarea explorărilor off-shore de mare adâncime. Compania Dealogic a evaluat tranzacția la 81,5 miliarde de dolari.

În SUA, Charter Communications, specializată în telecomunicații și provider de intrenet în bandă largă (broadband) a achiziționat cunoscuta Time Warner Cable, tranzacție estimată la 79,6 miliarde de dolari. Fuziunea asigură extinderea ariei de acțiune a companiei Charter cu peste 84.000 de mile pătrate în SUA și majorarea semnificativă a bazei de clienți.

Fuziunea dintre Heinz și Kraft Foods, estimată la 62,6 miliarde de dolari a dus la apariția Kraft Heinz Company, a treia mare firmă din industria alimentară din SUA și a cincea la nivel mondial, după volumul vânzărilor anuale.

Volumul total de fuziuni și achiziții din Europa a depășit pentru prima dată după 2008 valoarea de 1.000 de dolari. Creșterea este de peste 17% comparativ cu anul precedent.

Cea mai mare fuziune din Europa a fost în domeniul producătorilor de băuturi, când concernul Anheuser-Bush InBev a preluat pentru 117 miliarde de dolari SABMiller. Aceasta este a doua tranzacție la nivel global raportată în acest an. Urmare a tranzacției dintre marii producători de bere, sectorul alimentar și al băuturilor s-a situat pe primul loc în Europa, cu aproape 150 de miliarde de dolari, comparativ cu 30 de miliarde în 2014.

Următoarele sectoare au fost Oil&Gas și Imobiliare cu 115,3 miliarde, respectiv 113,8 miliarde.

În regiunea Asia-Pacific apetitul companiilor chineze pentru achizițiile transfrontaliere a făcut ca sumele cheltuite de companiile asiatice să depășească 1.000 de miliarde de dolari pentru prima oară. Aceasta înseamnă o majorare de 55% până la 1.200 de miliarde de dolari.

China a contribuit cu jumătate din totalul tranzacțiilor regionale și au cuprins de la cea mai mare companie specializată în transferul bagajelor din lume, până la producătorul italian de anvelope Pirelli & C. SpA.

Printre achizițiile chineze se numără și un pachet de 15% din producătorul de hard-drive Western Digital, cel mai mare din lume.

Să amintim și cea mai recentă tranzacție încheiată de chinezii de la CEFC China Energy Company care au intrat în posesia a 51% din acțiunile KazMunaiGaz International, fostul Rompetrol, în cadrul unei tranzacții mai ample care a implicat mai multe active ale companiei kazahe, totalizând 4 miliarde de dolari. Tranzacția cu chinezii este și cea mai imporatntă preluare a unei companii de pe teritoriul României.