Primul registru online al donatorilor de sânge a fost lansat la Cluj

0
2354

Primul registru al donatorilor de sânge din România a fost lansat, la Cluj-Napoca, în cadrul campaniei ‘Donează sânge! Fii erou!’.

‘Campania ‘Donează sânge! Fii erou!’ este una națională, se desfășoară în zece orașe din România și este cea mai mare organizată la nivel național de donare de sânge. Încercăm să promovăm ideea că donarea de sânge trebuie să se facă în mod constant, nu doar în perioadele când este nevoie, și ne propunem să dublăm sau chiar să triplăm numărul donatorilor care vin zilnic la Centrul Regional de Transfuzie Cluj-Napoca. Odată cu această campanie am lansat primul registru al donatorilor activi de sânge din România, care funcționează online pe platforma www.donez450.ro și care își propune să faciliteze procesul de donare de sânge prin intermedierea comunicării dintre centrele de transfuzie de sânge din România și potențialii donatori. Donatorii se înregistrează pe platformă și primesc suport în procesul de donare prin notificări pe mail și sms, în funcție de nevoile de sânge din centrele de donare’, a declarat coordonatorul campaniei ‘Donează sânge! Fii erou!’, Robert Simon, student în anul VI la UMF Cluj-Napoca.

El a mai spus că registrul a fost pus la punct împreună cu o firmă de IT.

‘Am realizat că este o comunicare defectuoasă între noi, centrele de transfuzii, și donatori. Când apărea o urgență, eram nevoit să lansez mesaje pe rețelele de socializare, dar nu eram sigur că acestea ajung întotdeauna la donatorii de sânge și nu primeam un feedback de la ei că problema a fost rezolvată sau nu. Atunci am conceput ideea potrivit căreia atunci când primesc o cerere de sânge de la un spital sau de la un centru de transfuzii să pot ajunge mai rapid la donatorii de sânge. Așa s-a născut această aplicație, această platformă online. Este o inițiativă unică, a cărei realizare a durat circa un an, este un produs sută la sută clujean și vrem să punem foarte bine la punct acest registru la Cluj, pentru a putea da un exemplu bun de funcționare și a-l lansa la nivel național’, a menționat Robert Simon.

La rândul său, directorul Centrului Regional de Transfuzie Cluj, Adriana Sime, a spus că registrul este o mare realizare, mai ales pentru că, atunci când sunt nevoi speciale pentru anumite grupe de sânge, se poate apela direct la donatorii potriviți.