Angajatii CFR ameninta cu greva generala

0
1293

Federatiile Sindicatelor Feroviare vor declansa greva generala incepand cu data de 1 octombrie, daca pana la sfarsitul acestei luni nu vor fi incheiate contractele colective de munca.

“Organizatiile sindicale reprezentative din domeniul feroviar s-au intalnit, la sediul Ministerului Transporturilor, cu reprezentantii conducerilor Companiei Nationale CFR SA, SNTFM CFR Marfa SA si SNTFC CFR Calatori SA, sub patronajul oficialilor din Ministerul Transporturilor. Conducerile organizatiilor sindicale au cerut celor trei societati de cale ferata ca incheierea contractelor colective de munca sa fie finalizata cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii septembrie 2015.

Organizatiile sindicale au avertizat ca daca administratiile celor trei societati nu vor da curs solicitarilor lor pana la sfarsitul lunii septembrie, vor declansa greva generala incepand cu 1 octombrie 2015”, se arata in comunicatul citat.

Potrivit documentului, sindicatele au solicitat ca noile contracte sa prevada o crestere salariala de minimum 10%, acordarea de tichete de masa pentru toate zilele lucratoare din luna si acoperirea nevoilor de personal astfel incat salariatii sa nu mai fie nevoiti sa faca ore suplimentare.

De asemenea, organizatiile sindicale au insistat ca in viitoarele contracte colective de munca sa fie prevazute si vouchere de vacanta pentru salariati, incepand de la data de 1 ianuarie 2016.

“Administratiile societatilor feroviare s-au aratat deschise fata de doleantele si propunerile organizatiilor sindicale si au primit ca sarcina din partea conducerii Ministerului Transporturilor ca, pana la data de 10 septembrie 2015, sa faca propuneri concrete in sensul solutionarii cererilor formulate”, se mai spune in comunicat.