România se află în atenţia investitorilor din Qatar

0
2325

Sectorul agroalimentar din România se află în atenţia investitorilor din Qatar, care şi-au exprimat intenţia de a deschide o societate comercială în Bucureşti, după întâlnirea avută vineri cu ministrul român al Agriculturii, Petre Daea.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort remis AGERPRES, şeful MADR s-a întâlnit cu ambasadorul Statului Qatar, Abdulla Nasser A. Alhemaidi şi cu o delegaţie de oameni de afaceri din această ţară, interesaţi să dezvolte relaţiile de colaborare din sfera domeniului agriculturii şi dezvoltării rurale. ‘În acest sens, oaspeţii din Qatar şi-au manifestat dorinţa de a deschide o societate comercială în Bucureşti, fiind interesaţi de oportunităţi de investiţii în domeniul agroalimentar’, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

Petre Daea i-a asigurat pe qatarioţi că există oportunităţi de investiţii în sectorul agroalimentar, deoarece România are produse excedentare care trebuie să iasă la export, doar că acestea ar trebui prelucrate. ‘Aveţi posibilităţi de a investi în domeniul prelucrării legumelor, în România se produc cantităţi mari de legume de o calitate inegalabilă. Puteţi găsi parteneri în ţara noastră pentru a stabili relaţii comerciale de lungă durată’, a afirmat ministrul Agriculturii în cadrul întâlnirii.

De asemenea, sectorul ovin este un alt domeniu cu potenţial de investiţii deoarece se poate valorifica nu numai carnea şi brânza ci şi lâna sau pieile. În acest context, ministrul a prezentat iniţiativa MADR de a sprijini crescătorii de ovine pentru comercializarea lânii, program ce se derulează începând cu anul acesta.

Potrivit datelor statistice publicate pe Ministerul Afacerilor Externe, valoarea exporturilor României către Qatar se ridica la 39 de milioane de dolari, la nivelul lunii noiembrie 2015, iar importurile la 17,85 milioane de dolari. România exportă cu precădere: produse alimentare, mobilier, îmbrăcăminte, textile, cauciucuri, produse chimice, materiale şi produse plastice, maşini şi echipament industrial şi importă din această ţară ţiţei şi produse petrochimice.